Elikadura Osasungarriko eta Iraunkorreko proiektuak bultzatzeko Jardunaldiaren emaitzak

Elikadura Osasungarriko eta Iraunkorreko proiektuak bultzatzeko Jardunaldiaren emaitzak

Azaroaren 15ean, ostegunean, “Open Collaboration” jardunaldian bildu ginen aldatzeko ahalmen handia duten lau proiektu bultzatzeko. Arratsaldeko 18:30ean, Fadurako TxikiGunean 10 pertsona elkartu ginen sektorea aldatzen laguntzeko eta aurkeztutako proiektuei balioa emateko helburuarekin.

Jardunaldiari hasiera emateko, bertaratutakoek zer-nolako interesa duten jakin ahal izan genuen. Parte-hartzaile bakoitza gutxienez proiektu batera atxiki zen, eta interesen emaitzen arabera, elkarrekin egutegia definitu genuen.

  1. 19:00 / 19:20 – Abeltzaintza ekologikoa eta erregeneratiboa. (Itturbaltza)
  2. 19:20 / 19:40 – Saihestu xahubidea. (Too Good to go)
  3. 19:40 / 20:00 – Haurren obesitatearen adierazle dinamikoa. (Eroski Fundazioa)
  4. 20:00  / 20:20 – Vending adimentsua eta osasungarria. (Azti tecnalia).

Modu horretan, Itturbaltzako Unaik Bakion eta Mungian kokatuta duen Abeltzaintza  Ekologiko Erregeneratiboaren proiektua aurkeztu zuen, eta kalitate ekologikoaren zigilua nola lortu duten azaldu zigun. Abeltzaintza erregeneratiboa lurra, substratua birsortzeko gai dena da, abeltzaintzaren ustiapen-eredu egokiari esker, ziklo iraunkorra baimentzen duelako. Unaik, Maiderrekin eta familiarekin batera, pertsonen osasuna zaindu ez ezik, lurraldea ere zaintzen duen lan egiteko estiloaren aldeko apustua egin dute.

Saioan zehar, udalerrian banaketa-puntuak izan daitezkeen zentroak aztertu zituzten. Espero dezagun elkar ulertu eta ondo amaitzea.

Itturbaltzarekin harremanetan jartzeko:

https://www.facebook.com/itturbaltza/

iturbaltza@gmail.com

Telf. 656775163 / 630944014

 

Catalina Echevarrik Too Good too go tresna aurkeztu zigun. Getxotarra Europako ekimen batekin elkarlanean ari da (dagoeneko zazpi herrialdetan bultzatua), janarien xahubidea saihesteko, botatzen den janariari bigarren bizitza emanaz. Benetako errealitatea eta errealitate gordina da ekoizten den janariaren herenak zaborrean amaitzen duela, eta horrekin xahubide ekonomikoaz gain, ingurumen-arazo bat ere sortzen da, CO2 isurpenak gehitzeagatik.

Elika Fundazioak, halaber, xahubidearen aurkako mahaia sortzea bultzatu du, Euskadin xahubide hori erdira murrizten lan egiteko.

Jardunaldian, konexio-puntu garrantzitsuak ezarri zituzten, Catalina, udalerrian, eguneroko jardueran saltzea lortzen ez duten kalitatezko elikagaiak sortzen dituzten saltokiekin eta jatetxeekin harremanetan jartzearren.

Catalinarekin harremanetan jartzeko:

https://toogoodtogo.es/es

cataechevarri@gmail.com

 

Eroski Fundazioaren Elikadura Eskolaren helburua da lehen hezkuntzako ikasleen artean ohitura osasungarriak sustatzeko eta horien segimendua egiteko programa abian jartzea. Saioan, proiektuaren oinarriak aurkeztu zituzten; badirudi, hasiera batean, Getxon abian jarri nahi dutela. Helburua da haurren gehiegizko pisuaren eta obesitatearen prebalentzia murriztea, ikasleen ia %30a hartzen baitu.

Jornada Impulso a Proyectos Alimentación Saludable y sostenible

Jardunaldian, harremanetan jarri ziren proiektuan parte hartu nahi duten profesionalekin eta ikastetxe batekin. Laster, lan-saio bat antolatuko dugu proiektua gainerako IGEetara eta tokiko ikastetxetara eramateko.

Eroski Fundazioaren Elikadura Eskolarekin

https://www.escueladealimentacion.es/es

https://www.youtube.com/watch?v=p13TOU3Z8vc

maite_ibarra@eroski.es

 

Aztik Euskadin vending osasungarriagoa eta adimentsuagoa abian jartzea lortzeko koordinatzen duen proiektua ere ezagutu ahal izan genuen jardunaldian.

Ekimena Euskadin elikadura osasungarria izateko ekimenak programan kokatzen da; programa Eusko Jaurlaritzak zuzentzen du, Osasun Sailaren bitartez, eta Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Politikako sailburuordetzaren laguntzarekin.

Helburua da eskaintzen diren produktuen %90a osasungarriak izatea.

Jardunaldian, hainbat zentrok proiektuan garatuko diren lehen prototipoak jasotzeko interesa erakutsi zuten. Era berean, alde esanguratsuak identifikatu zituzten, eta horiek betetzea ezinbestekoa da establezimendu-motaren arabera.

Proiektuarekin harremanetan jartzeko:

https://www.getxoelika.eus/contacta/

kaixo@Getxoelika.eus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.getxoelika.eus/wp-content/uploads/2018/11/Jornada-Impulso-a-Proyectos-Alimentacion-Saludable.jpeg);background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies